EFT

EFT is de afkorting van Emotional Freedom Technique. Het wordt gebruikt bij o.a.

 • gebrek aan zelfvertrouwen
 • verdriet
 • boosheid
 • negatieve herinneringen aan misbruik of pesterijen
 • pijnklachten
 • enz

Deze methode stelt je in staat om een wezenlijke verandering in jezelf teweeg te brengen. Het gaat niet om je verhaal steeds weer opnieuw te vertellen of te beleven, medicatie nemen of maanden- of jarenlang therapie te ondergaan.

EFT-tappen wordt steeds vaker ingezet nu er steeds meer bekend wordt over de kracht ervan om veel emotionele problemen te helpen, van angst, depressie en stress tot pijn, beperkende overtuigingen en nog veel meer.

Hoe dan?

Je tikt zachtjes op bepaalde acupunctuurpunten op je lichaam terwijl je je concentreert op een specifiek probleem of emotie. Het is een eenvoudige manier die je ook samen met je kinderen en zelfs met  baby's kunt toepassen.

EFT gebruikt acupunctuurpunten op de meridianen zoals we die kennen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er wordt alleen niet met naalden geprikt zoals in de acupunctuur, maar met kloppende of tikkende bewegingen worden de punten en de bijbehorende energiebanen gestimuleerd.

Zo wordt de energiebalans in het lichaam van het lichaam hersteld verdwijnen je klachten die veroorzaakt werden door de disbalans.

De punten de gebruikt worden kun je vinden

 • op je hand, het karatepunt. In het midden op het zachte gedeelte tussen je pink en pols.
 • bovenop je hoofd (in het midden tussen haargrens en kruin,
 • boven je neus, aan het begin van je wenkbrauw
 • aan de zijkant van je oog, aan de buitenkant onder het puntje van je wenkbrauw
 • onder je oog (op de rand van je oogkas midden onder je pupil
 • op je bovenlip (in het midden tussen je neus en je bovenlip)
 • op je onderlip (in het midden tussen je mond en de onderkant van je kin)
 • op het sleutelbeen (boven het borstbeen waar je het kuiltje voelt tussen je sleutelbeen en de knobbel onder je hals)
 • aan de zijkant van het lichaam, onder je arm (ca. een handbreedte vanaf je oksel).

 

Wil je weten hoe je dit thuis in je gezin kunt toepassen?

Volg dan eens een EFT-workshop. 

Neem je kinderen mee en ervaar hoe het is om EFT toe te passen. 

De workshop duurt ongeveer 2 uur en is gericht op het toepassen van EFT in gezinnen met kinderen. De kinderen leren samen met jou EFT toepassen. We starten met EFT in de praktijk met genoeg uitleg zodat de kinderen weten hoe ze het zelf kunnen toepassen. Als de kinderen genoeg weten en het wel welletjes vinden kunnen ze lekker gaan spelen met het aanwezige speelgoed binnen of buiten.  Dan kunnen de volwassenen nog de verdieping in en is er ruimte voor vragen. Kijk in de agenda voor de eerstvolgende datum. De kosten zijn € 25,00. Kinderen mogen gratis deelnemen.

In het kort: de stappen

Als je de negatieve emotie voelt en je je bewust bent van de sterkte ervan (schaal 0-10)

dan begin je met de opstartzin (ook al voel ik...., toch accepteer ik mezelf volledig) en klop je met je dominante hand op het karatepunt op andere hand en

Tap vervolgens 5-7 keer op elk van de  punten terwijl je steeds hardop je emotie uitspreekt.

Sta vervolgens weer stil bij je negatieve emotie en geef het opnieuw een cijfer. Tap daarna nog een ronde. Tap net zolang tot je op 0 uitkomt. 

EFT is een prachtig zelfhulpmiddel en het is ook goed bij kinderen te gebruiken. Toch is het bij heftige emoties, trauma, of als je niet goed bij je gevoel kunt komen aan te raden om je te laten begeleiden door een EFT therapeut.

Het ontstaan van EFT

De methode is ontstaan uit de TFT-methode (Thought Field Therapy) die werd ontdekt door dr. Roger Callahan. Deze psycholoog behandelde een patiënte met een fobie voor water. Toen ze een keer aan de rand van het zwembad bij dr Callahan ging zitten (na twee jaar therapie) werd ze misselijk en kreeg ze last van haar maag. dr. Roger Callahan had zich recent ook wat meer verdiept in de Oosterse geneeskunde en wist van bepaalde meridianen en acupunctuurpunten. Hij vertelde dat het aantikken van het maagpunt onder het oog kon helpen bij haar misselijkheid. Ze probeerde het en was niet alleen van haar misselijkheid af maar ze vertelde ook dat ze helemaal geen angst meer had voor het water.

Deze bijzondere gebeurtenis was aanleiding tot langdurig onderzoek en het ontstaan van TFT. 

Cary Graig, één van de studenten van Roger Callahan, bestudeerde de TFT en heeft deze methode vereenvoudigd en verbeterd en de vernieuwde methode EFT genoemd.